Zagrożone strzępy Nowej Zelandii • Pavel Smirnov • Naukowy Obraz Dnia na temat "Żywiołów" • Ornitologia

Zagrożone strzępy Nowej Zelandii

Strzały z Nowej Zelandii (Acanthisittidae) – rodzina ptaków jest pod wieloma względami niezwykła. Pomimo nazwy, Nory Zelandii nie są bliskimi krewnymi prawdziwych strzyków (Troglodytidae), przedstawiając jeden z najjaśniejszych przykładów zbieżnej ewolucji w świecie ptaków.

Podobieństwo preferencji ekologicznych tych grup gatunków doprowadziło do podobieństwa morfologii: małe rozmiary (do 10 cm we współczesnych gatunkach), krótkie i zaokrąglone skrzydła, długie mocne nogi, cienkie szpiczaste dzioby do łapania małych bezkręgowców, protekcyjny kolor upierzenia (patrz mimikra). Prawdziwe ogony ptaków z Nowej Zelandii wyróżniają się krótkimi ogonami, odwrotnym rozmazem płciowym (samice są większe niż samce), wyraźną tendencją do utraty zdolności latania w warunkach deficytu lądowych drapieżników, niezwykle puszystego upierzenia piór i licznych cech strukturalnych narządów wewnętrznych. Wiele z tych znaków jest rzadkich, jeśli nie wyjątkowych dla wróbli. Jest to dobry przykład tego, jak zmiana siedlisk wpływa na gatunki wysp, które żyły w całkowitej izolacji od fauny kontynentalnej przez miliony lat.

Przyczyny niezwykłych cech Nowej Zelandii stały się jasne po przestudiowaniu ich DNA. Okazało się, że spośród wszystkich wróblowatych, które stanowią obecnie ponad połowę całej awifauny na świecie, to nowozelandzkie strzykawki są gałęzią drzewa ewolucyjnego, które najpierw odizolowało się – według najnowszych danych, prawdopodobnie na początku eocenu. Z tego powodu nowocześni taksonomowie często odróżniają te ptaki od ich własnych podrzędów Acanthisitti. Taka odrębna pozycja taksonomiczna czyni z Nowej Zelandii najcenniejszy obiekt dla różnych badań molekularnych i morfologicznych, które mogą wyjaśnić wiele aspektów życia i ewolucji ptaków.

Spośród siedmiu gatunków z rodziny, które spotkały się z pierwszymi ludźmi Nowej Zelandii około 700 lat temu, tylko dwa przetrwały do ​​tej pory. Najliczniejszą z nich jest strzelanka (Acanthisitta chloris), otrzymał tak niezwykłą nazwę ze względu na podobieństwo swoich protekcjonalnych kolorów z mundurem piechoty piechoty nowozelandzkiej. Samce i samice strzelca wyróżniają się kolorystyką: grzbiet i czubek głowy są monochromatyczne u samców, u samic jest oliwkowo-zielony w ciemnych i jasnych wzorach.Ponadto samice mają nieco bardziej odwróconą końcówkę dzioba i nieco dłuższy szpon palca. Obecny zakres gatunków to zarówno duże wyspy Nowej Zelandii, Północy i Południa, jak i wiele mniejszych wysp przylegających do nich. Układanie składa się z 3-5 jaj; Oboje rodzice biorą udział w budowaniu gniazda i opiece nad potomstwem. Są strzały głównie w zalesionym terenie; ze względu na ograniczone możliwości lotu, nie mogą przezwyciężyć rozległych otwartych przestrzeni, w wyniku czego są szczególnie narażone na masowe wycinki drzew, które dzielą zasięg gatunków.

Shooter (Acanthisitta chloris). Zdjęcie © Mike Soper z nzbirdsonline.org.nz

Drugim współczesnym gatunkiem rodziny jest skalista strzyka nowozelandzkiego (Xenicus gilviventris; patrz zdjęcie powyżej). Zamieszkuje strefę alpejską i subalpejską w górach zachodniej części wyspy Południowej; w północnej populacji tego gatunku – prawdopodobnie osobny podgatunek – wymarły w czasie historycznym. Siedlisko siedliskowe tego ptaka to bardziej otwarte miejsca z odkrytymi skałami, często pokrytymi niskimi krzewami. Dymorfizm płciowy w zabarwieniu jest mniej wyraźny: mężczyźni z góry są malowani głównie w odcieniach zieleni, kobiety – w brązowawe.Stosunkowo duże, zamknięte gniazda z wejściem od strony ptaków zbudowane są z suchej trawy i gałązek z wtrąceniami piór innych ptaków. Zwykle w sprzęgle są trzy jaja. Podobnie jak strzelec oboje rodzice opiekują się potomstwem. Całkowita populacja skalistych strzyżyków nie przekracza 15 tysięcy osobników i ma tendencję do zmniejszania się; gatunek jest wymieniony w Czerwonej Księdze IUCN jako narażony. Głównym zagrożeniem dla skalistych strzyków z Nowej Zelandii jest pogoń za inwazyjnymi myszami, szczurami i gronostajem.

Najbliższym krewnym skalistej stajni była krzew w Nowej Zelandii (X. longipes), wyróżnia się ciemniejszym kolorem wierzchołka, głównie szarego brzucha i nieco dłuższych nóg. Zasięg tego gatunku do ostatniego stulecia nie był gorszy niż zasięg strzelca, podzielony na trzy rasy geograficzne: X. l. stokesii mieszkał na Wyspie Północnej, mianownik X. l. longipes – na południu, X. l. variabilis – na wyspie Stewart i wielu sąsiednich małych wyspach. Kolejna inwazja kilku gatunków szczurów, a także myszy i gronostajeków do Nowej Zelandii doprowadziła do wyginięcia wszystkich trzech podgatunków w XX wieku. Podgatunek północny był ostatnio widziany na jeziorze Waikaremoana w 1955 r., Na południu – w 1968 r. Na terenie Parku Narodowego Nelson Lakes.Po inwazji szczurów na ostatnią twierdzę podgatunku Stewart na Wyspie Wielkiego Przylądka Południowego, Nowej Zelandii Konserwatorska przeprowadziła rozpaczliwą akcję ratowania ptaków, przewożąc sześć osobników na pozbawioną gryzoni wyspę Kaimohu. Niestety niewielka populacja ptaków nie mogła zdobyć przyczółka w nowym miejscu: po zaobserwowaniu pary krzewów w 1972 roku ptaki tego gatunku nie były już widziane.

Shrub New Zealand wren (Xenicus longipes). Zdjęcie © Don Merton z nzbirdsonline.org.nz

Trzy kolejne stosunkowo duże (do 30-50 g) gatunki z rodziny mogły przetrwać tylko do czasu, gdy krajowcy Maorysów skolonizowali wyspy Nowej Zelandii. To jest długa zapowiadana w Nowej Zelandii strzyżyka (Dendroscansor decurvirostris), a także dwa gatunki wielkościennych strzyków, które do niedawna stały się niezależnym rodzajem Pachylpichas – Północ (Xenicus jagmi) i południowej (X. yaldwyni). Subfosiarki szczątków tych ptaków wskazują na ich bardziej wyraźną adaptację do ziemskiego stylu życia i całkowite lub prawie całkowite zaniechanie lotu. Ten ostatni był prawdopodobnie przyczyną wyginięcia tych gatunków: około roku 1280 ne mieszkańcy Maorysów i ich niechciane satelity, polinezyjskie małe szczury, skolonizowały Nową Zelandię (Rattus exulans).Jest mało prawdopodobne, że małe strzykawki spowodowały duże zainteresowanie gastronomiczne osób, które preferowały większą zwierzynę, takich jak nielotne, podobne do strusia moa (Dinornithiformes) eksterminowane przez kilka następnych stuleci. Ale dla szczurów małe ptaki i ich gniazda stały się pożądaną i łatwą zdobyczą, ponieważ przez miliony lat ewolucji w izolacji nie rozwinęły żadnych środków ochrony przed ssakami lądowymi. Pierwsi europejscy koloniści nie znaleźli ani długowłosej, ani wielonożnych strzyżynek w Nowej Zelandii.

Ostatnim, siódmym gatunkiem rodziny jest słynny strzyżyk Stefena (Traversia lyalli), zamieszkałe na maleńkiej wyspie Stevens (lub Stephens) w Cieśninie Cooka między Północną a Południową Wyspą. Legenda o zniknięciu tego ptaka jest powszechnie znana (patrz Kot, który zniszczył cały gatunek ptaka). Jednak w rzeczywistości ta historia jest nieco bardziej skomplikowana, ale, niestety, nie mniej tragiczna. Znaleziska archeologiczne wymownie wskazują, że aż do czasu osiedlenia się gatunków Maorysów było powszechne na obu głównych wyspach archipelagu. Inwazja polinezyjskich szczurów doprowadziła do wyginięcia tego ptaka wszędzie, z wyjątkiem jedynej wyspy, na której szkodliwe gryzonie nie mogły przeniknąć.Ale wraz z nadejściem pierwszych kolonistów pochodzenia europejskiego na Stevens, wyspa była zamieszkana przez inne drapieżne ludzkie towarzyszki – koty. Kot pierwszego opiekuna świeżo zbudowanego latarni morskiej Davida Lyella latem 1894 r. Zaczął przynosić właścicielowi "trofea", w których szybko rozpoznał coś interesującego dla nauki, a następnie wręczył zwłoki miejscowemu przyrodnikowi Walterowi Bullerowi.

Wizerunek żeńskiej Sterens Wren (Traversia lyalli). Zdjęcie © Colin Miskelly z nzbirdsonline.org.nz

Na nieszczęście dla rzadkiego ptaka Tibbles – tak nazywała się kotka – nie działał sam. Stare dokumenty pierwszych osadników Stevensa wskazują, że w lutym tego samego 1894 roku na wyspę trafił co najmniej jeden ciężarny kot, który najwyraźniej zdołał przeżyć i skutecznie wychować potomstwo. Kilka lat później wyspa dosłownie roiła się od obcych drapieżników: Robert Katkart, nowy latarnik morski, sam zgłosił się do zniszczenia ponad stu dzikich kotów w 1899 roku! Jednak mała, praktycznie niezdolna do lotu ptaka wystarczyła dla mniejszej koncentracji furry zabójców: najnowsze informacje o spotkaniu z tym strzyżeniem pochodzą z sierpnia 1895 roku.Następnie, Stevens, nawiasem mówiąc, stracił oba koty, celowo zniszczone przez lokalne służby w celu ochrony zasobów naturalnych do 1925 r., A ostatnie lasy pierwotne, zredukowane do potrzeb lokalnych mieszkańców.

W dolnej linii mamy następujący obraz. Rodzina ptaków endemicznych dla archipelagu wyspowego podczas dwóch fal ludzkiego i synantropijnego gatunku ssaków zmniejszyła się do dwóch gatunków, z których jeden znajduje się w trudnej sytuacji. W niektórych przypadkach ich siedlisko uległo zniszczeniu, w innych doszło do poważnych przekształceń antropogenicznych i bez inwestowania poważnych sił, a zasoby materialne nie mogą zostać przywrócone w pierwotnej formie. Ustawodawstwo w zakresie ochrony środowiska nowoczesnej Nowej Zelandii jest jednym z najbardziej rygorystycznych na świecie, ale znaczna część zasobów wyspecjalizowanych organizacji kraju jest wydawana na korygowanie błędów poprzednich pokoleń. Jednym z najbardziej niszczycielskich z nich jest wprowadzenie licznych gatunków, które wcześniej nie były charakterystyczne dla archipelagu. Ten sam problem jest kluczowy dla wielu innych tropikalnych i subtropikalnych wysp, które do dziś zawierają pozostałości dziewiczej fauny i flory, które walczą o przetrwanie z hordami obcych najeźdźców.

Na zdjęciu – skalista Nowa Zelandia wren (Xenicus gilviventris).Zdjęcie: © Robin Bush z serwisu nzgeo.com

Pavel Smirnov


Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: