Brown Bears Big Khechzir

Brown Bears Big Khechzir

Konstantin Tkachenko
"Natura" №8, 2016

O autorze

Konstantin Nikolaevich Tkachenko – Kandydat nauk biologicznych, starszy pracownik naukowy, Laboratorium Ekologii Zwierząt, Instytut Problemów Wody i Środowiska, Dalekowschodni Oddział Rosyjskiej Akademii Nauk (Chabarowsk). Jego zainteresowania naukowe to ekologia i monitoring ssaków mięsożernych (głównie kotów i psów) na południu Dalekiego Wschodu Rosji.

Khekhtsir jest wyspiarskim pasmem górskim, oddzielonym od najbliższych ostróg Sikhote-Alin pasiem głównie bagnistych, rzadko zalesionych równin o szerokości 50-75 km [1]. Jego zachodnia część, linia Bolszoj Khekhtsir, zajmuje rezerwat bolszewicki. Warunki życia niedźwiedzia brunatnego nie są dość powszechne, ponieważ rezerwat otoczony jest licznymi osiedlami, domkami letniskowymi, gruntami rolnymi, drogami. 15 km na północ od grzbietu jest jednym z największych miast na Dalekim Wschodzie – Chabarowsku. W takim środowisku niedźwiedzie przystosowały się do sąsiedztwa z osobą: nieustannie chodzą na pola rolne, podchodzą do osad, daczy, odwiedzają pasieki. Podczas takich "podróży" jednostki strzelają. Praca obejmuje dane zebrane w latach 1987-2015.

Według badań przeprowadzonych w 1997 i 1999 roku, 20-25-25 niedźwiedzi brunatnych żyje w Rezerwacie Bolshekhtshirsky. Gęstość zaludnienia wynosi 0,44-0,53 osób na 1 tys. Hektarów [2]. W latach 80. liczba niedźwiedzi brunatnych w rezerwacie została oszacowana na 15-20 zwierząt [3], co jest zbliżone do danych autora. Liczba 10-15 zwierząt [4] jest oczywiście niedoceniana.

Kolor brązowych niedźwiedzi na Wielkim Khekhzir jest tak różnorodny, że nawet zwierzęta o podobnej kolorystyce mają indywidualne cechy. Różni się od słomkowej żółtej do czarnej, z wieloma pośrednimi typami. Głowa jest stosunkowo jasna lub ciemna, a u osób o jasnych kolorach jest zupełnie ciemno. Jest w kłębie lub ciemne, lub tonem grzbietu. Uszy i kończyny są zawsze czarno-brązowe lub czarne. Bardzo ciemne i czarne zwierzęta mają czasami niewyraźne światło na klatce piersiowej i ramionach.

Niedźwiedź brunatny jest pospolitym gatunkiem w Rezerwacie Bolshekhtsirsky. Po lewej – indywidualne słomkowe z ciemnymi kłębami. Left Bank River Odyr (sierpień 2015). Po prawej – czarny niedźwiedź Right Bank Valley. Odyr (październik 2015). Tu i dalsze zdjęcia autora

W ciepłym okresie roku niedźwiedzie żyją w całym rezerwacie.Same zwierzęta i ślady ich żywotnej aktywności można znaleźć od szczytu Wielkiego Khekhiru (950 m npm) do jego stóp i okolicznych równin. Wgłębienia na zimowy sen są zwykle niedźwiedziami w górach. Ale raz, w październiku-listopadzie 2002 r., Jeden osobnik został zebrany w den ułożone na rolce (nisko porośnięte równiny pomiędzy interfluve Kiya-Chirka).

Niedźwiedzie pośrodku. Po lewej – na prawym brzegu rzeki. Odyr (październik 2015), po prawej – na wierzchołku góry Ostraya, położonej na południowym zboczu grzbietu Bolszoj Khekhtsir (wrzesień 2014 r.)

Niedźwiedź brunatny w kolorze czarnym z niewyraźnym światłem na klatce piersiowej, osadzony na ramionach. Left Bank River Odyr (wrzesień 2015)

Niedźwiedź brunatny je głównie pokarm roślinny (88% paszy – pozostałość po odchodach, n = 27). Żywi się turzycami, zbożami, lepiężnikiem, arcydzięgielem, graviatem, amurem walerianym, rdzeniem belotsvetkovy i innymi roślinami, a także owocami dębu mongolskiego, koreańskiego cedru, orzecha mandżurskiego, Eleutherococcus spiny, wierzby Sargent, liścia orzecha laskowego i innych odmian. Jesienią najważniejszych obiektów spożywczych,zapewnienie wystarczającej akumulacji tłuszczu przed snem zimowym, – żołędzie z mongolskiego dębu i orzechów sosny koreańskiej. Żywność dla zwierząt w diecie niedźwiedzia jest znacznie mniejsza (12% paszy). W jego odchodach znaleziono szczątki mrówek (czerwony las i mrówki), żuka padliny, jelenia, sarnę, borsuka. Niedźwiedzie polują na jelenie i dziki jesienią lub wiosną, przeważnie w latach z ostrymi niedoborami podstawowej paszy (żołędzie dębu mongolskiego i koreańskie orzechy cedrowe), ale ataki na duże zwierzęta kopytne rzadko są rejestrowane na Big Khekhtsir. Również niedźwiedzie zbierają resztki ofiar innych drapieżników (tygrys, wilk) lub zwłoki zwierząt zabitych z innych powodów. Jesienią, zwłaszcza w latach głodu, wykopują magazyny wiewiórek. Często niedźwiedzie trafiają na tereny rolnicze położone w pobliżu rezerwatu, gdzie aktywnie żywią się owsem i kukurydzą mleczną. Według rezydenta s. Kiińsk (12 km na południe od rezerwatu) S. N. Szeremietiewa, w rejonie między rzekami Kiya i Chirki w lipcu 2003 r., Na jednym z pól obsianych owsem obserwowano jednocześnie cztery osobniki. Jedząc niedojrzałą kukurydzę nawet w pobliżu zaludnionego obszaru, niedźwiedź brunatny mógłby czasem pozostawać niezauważony przez długi czas.Tak więc, w sierpniu 2007 r., W pobliżu tej samej wioski, niedźwiedź odwiedził jedno z pól przez 7-10 dni. Prawdopodobnie przyszedł w nocy. Na skraju pola niedźwiedź nie żywił się, preferując jedzenie w centrum, więc nikt nawet nie podejrzewał o jego najazdy. Właściciel pola (i inspektor państwowy Rezerwatu Bolshekhekhtsirsky) A. I. Łukin nieustannie sprawdzał swoje posiadłości po całym obwodzie: wyglądały nienaruszone. Na polnej drodze, która otaczała pole, nie było też odcisków łap niedźwiedzi. Gdy nadszedł czas żniw, Lukin był zszokowany – na środku pola została zjedzona cała kukurydza, wokół były ślady pożywienia i odpoczynku bestii. Jesienią niedźwiedzie odwiedzają także pola z owsem i kukurydzą, które pozostają zaniedbane: ich odchody zawierające szczątki tych ziaren znaleziono w południowej części rezerwatu, który znajduje się 10-12 km od najbliższych pól zasianych przez te uprawy. W diecie niedźwiedzia udział owsa (dla pozostałości w ekskrementach – 7% paszy) jest nieco niższy niż kukurydzy (11%).

Pręgowód Chipmunk wykopany przez niedźwiedzia brunatnego (widoczne są niezjedzone żołędzie). Left Bank River Odyr (październik 2010)

Dzienna aktywność niedźwiedzi brunatnych została ustalona poprzez spotkanie z nimi i użycie pułapek na zdjęcia (łącznie 45 rejestracji).Wygląd zwierzęcia w pułapce kamery był uważany za jedną rejestrację, niezależnie od tego, ile zdjęć zostało zrobionych w tym momencie. Niedźwiedzie działają głównie w ciągu dnia (84,4% rejestracji). W tym samym czasie ich powrót do zdrowia stopniowo wzrasta od szóstej rano i spada z dziewiątej wieczorem, ale po południu, od jednego do trzech, ich aktywność również spada. Najbardziej pasywne zwierzęta są w nocy, od północy do szóstej rano (15,6% rejestracji).

Zwykle okres krycia jest w czerwcu, ale czasami trwa do trzeciej dekady lipca. Najwcześniejsze oznaki koleiny – świeże ślady męskiego i żeńskiego chodzenia razem – zostały zarejestrowane 17 maja 2006 r. W rejonie pomiędzy rzeką Białą a potokiem Bely. Tego samego dnia znaleziono wiele starych śladów tych samych zwierząt w dorzeczu rzeki Białej, ale trzymano je oddzielnie, a ślady niedźwiedzia znajdowały się obok śladów niedźwiedzia (szerokość odcisków palmy kukurydzianej – duża poduszka na przednich łapach to 10 cm). Oczywiście opuścił swoją matkę po tym, jak zaprzyjaźnił się z mężczyzną.

Ślad niedźwiedzia brunatnego na drodze wśród pól. Interfluve Kya – Chirki (maj 2012)

Masowe występowanie w norach ma miejsce w listopadzie, jednak samce mogą wędrować w grudniu.Tak więc, 16 grudnia 1999 r. Na prawym brzegu rzeki. Bykov zaznaczył świeże ślady niedźwiedzia brunatnego, chodząc po starych śladach męskiego tygrysa. Pierwsze ślady niedźwiedzi wyłaniających się z nor zaczynają się w marcu. Najwcześniejsza rejestracja świeżych śladów męskiego niedźwiedzia brunatnego nastąpiła 9 marca 1996 r. W dolnym biegu r. Laska. Niedźwiedzie-pręty, które nie są nagromadzonymi złogami tłuszczu i, odpowiednio, niedźwiedziem nie zdeponowane w zimowym śnie są niezwykle rzadkimi zjawiskami w rezerwacie, jak wspomniano wcześniej [3, 5]. Zwykle nawet w latach, w których główne kanały nie są produktywne, zwierzęta mogą gromadzić wystarczającą ilość tłuszczu na bezpieczną zimę.

W rezerwacie niedźwiedź brunatny praktycznie nie ma naturalnych wrogów, tylko tygrys może go polować. Ale obecnie tygrysy nie żyją na stałe w Khekhtsir. Od 2013 r. Obserwowane są tylko coroczne wizyty [6, 7], ograniczone głównie do ciepłego sezonu (kwiecień-październik). W latach 1992-2007, gdy osiadła grupa tygrysów żyła na Khekhtsir, dorosłe samce niedźwiedzia brunatnego spokojnie traktowały swoje świeże ślady i mogły poruszać się zarówno wzdłuż nich, jak iw przeciwnym kierunku. Na przykład 27 listopada 1992 r. W górnej rzece. Bykov, niedźwiedź brunatny, poszedł na ślad tygrysicy, zatoczył się, a następnie chodził za nią przez około 2 km, czasami uchylając się na bok. Wysokość pokrywy śnieżnej na drodze zwierząt wynosiła 9-14 cm.

Ten niedźwiedź zdołał zgromadzić wystarczającą ilość tłuszczu na bezpieczną zimę w głodnym roku. Right Bank Valley. Odyr (październik 2015)

Podczas badań niedźwiedzie brunatne rzadko odwiedzały pasiekę w latach 1988, 1993, 2007, 2008, 2010 i 2013. Przez te wszystkie sześć lat zniszczyli 30 uli. Zwierzęta odwiedziły trzy pasieki znajdujące się 60-400 m na południe od r. Chirki (południowa granica rezerwatu) znajduje się w strefie ochronnej, aw 1993 r. Raz – na tej, która znajduje się na północnej granicy rezerwatu (w sąsiedztwie wylęgarni ryb). Z reguły podczas ciepłych okresów roku niedźwiedzie brunatne odwiedzały 1-2 gospodarstwa po jednej pszczelej i niszczyły od jednego do pięciu uli. Na przykład, z trzech pasiek znajdujących się w strefie chronionej południowej części rezerwatu, zwierzęta częściej badały ten znajdujący się w pobliżu jeziora. Krzywa, ignorując sąsiednie. Tak więc w czerwcu 1993 r. Niedźwiedź odwiedził go tylko, rozbijając jeden rój, aw lipcu 2010 r. Był również jedynym, który został zaatakowany, dwukrotnie: po raz pierwszy cztery ule zostały zniszczone, drugi po raz pierwszy. W 2007 r. Ucierpiały dwie pobliskie farmy pszczelarskie, w których bestia uszkodziła trzy ule w czerwcu i sierpniu. Były jednak wyjątki od tej zasady: w 2013 rokuDwa niedźwiedzie natarczywie przybyły do ​​pasieki nad jeziorem. Krzywa od połowy maja do trzeciej dekady czerwca i zniszczone 12 uli. Jakiś czas później w tej pasiece iw jej sąsiedztwie rozstrzelano dwie osoby. Do jesieni zaprzestano odwiedzin zwierząt. W połowie października niedźwiedź pojawił się ponownie, obrócił jeden ula i odszedł bez dotykania zawartości. Jednak w większości przypadków niedźwiedzie brunatne nie zaszkodziły pasieki. Ślady rozciągające się kilkadziesiąt metrów od nich były wielokrotnie zauważane, ale zwierzęta mijały. Często niedźwiedzie przenoszono bezpośrednio przez tereny pasieki, na co wskazywały odciski łap, ale niczego nie dotykały.

Ślady niedźwiedzia brunatnego w pobliżu pasieki na jeziorze. Krzywa. The Kiya-Chirki interfluve (wrzesień 2006). W lewym górnym rogu zdjęcia zobacz rolkę, na której znajduje się pasieka

Ataki niedźwiedzia brunatnego na zwierzęta domowe w pobliżu rezerwatu były niezwykle rzadkie. Tak więc w czerwcu-lipcu 1999 r. Duży samiec zabił sześć krów w okolicy Kiinsk. W lipcu poszedł z nim. Mogiłowce (11 km na południe od rezerwatu), gdzie dostał kolejną krowę (poza wioskę), w pobliżu którego został zastrzelony.Zazwyczaj niedźwiedzie są zadowolone z ciał zwierząt domowych, które ludzie rzucają w pobliżu wiosek. Tak więc wiosną i sierpniu 2007 roku do gospodarstwa na obrzeżach wioski. Niedźwiedzie Kiińska przyciągały tusze martwych cieląt.

Czasami niedźwiedzie mogą przejść bezpośrednio do zaludnionych obszarów. Być może wynika to z braku żywności w naturalnych siedliskach zwierząt, ponieważ wtedy muszą dużo podróżować w poszukiwaniu tego. Jednak nie zawsze to tłumaczy ich zachowanie. Na przykład na przełomie października i listopada 2013 r. Niedźwiedź przeszedł przez centrum. Kiińsk i skierował się na północ do grani Big Khekhtsir. W połowie listopada 1992 r. Zaobserwowano ślady niedźwiedzia brunatnego na centymetrowym śniegu, który nie pokrył całkowicie podłoża, w wakacyjnej wiosce Zdravnitsa, położonej 6-6,5 km na południe od Chabarowska i 8-8,5 km na północ od rezerwatu. Zwierzę wędrowało ulicami i przechodziło na emeryturę. W obu wypadkach wizyty w wiosce i wiosce wakacyjnej odbywały się w nocy. Z mediów okazało się, że jesienią 2015 roku, gdy żniwa głównej paszy były bardzo złe, niedźwiedź pojawił się w Chabarowsku, gdzie został postrzelony.

Ślady niedźwiedzia brunatnego podążają śladami autora. Minpolosa na lewym brzegu rzeki. Odyr (listopad 1998)

Nielegalne polowanie jest praktykowane dla niedźwiedzi brunatnych, pozostawiając rezerwę z rezerwy na sąsiednie terytorium interfluve Kiya-Chirki. Według doniesień, w latach 2001-2003. 17 osób zostało zabitych, w 2015 r. – dziewięć. Oczywiście, niedźwiedzie umierają w tym obszarze każdego roku, co oznacza, że ​​liczby są zaniżone, ponieważ informacje nie były systematycznie zbierane. Kiedy ukierunkowane polują niedźwiedzie przyniosły coraz odcięte ręce i nogi, lub wyciąć pęcherzyk żółciowy, ale często wyrzucił wszystkie tusze nietknięte iw kilku przypadkach podniósł mięsa. Prowadzono również polowania na zwierzęta, które zaczęły wychodzić na obozy letnie (stodoły), które obecnie już nie istnieją. Według miejscowych mieszkańców zabijanie poszczególnych zwierząt było w nich powszechne. W pobliżu obozów pasterze z reguły rzucali zwłoki cieląt i krów, przyciągając niedźwiedzie jako łatwo dostępną żywność. Niektóre osoby zaczęły odwiedzać padlinę i padły pod strzałem. Na przykład w listopadzie 2001 r. Zbadano pozostałości dwóch niedźwiedzi zabitych latem w pobliżu obozu "Iskra".

Gdy niedźwiedź zmarł z powodu porażenia prądem w zachodniej części rezerwatu. W maju 2000 r., W pobliżu ujścia rzeki. Cyraneczki (prawy dopływ p.Ussuri) na polanie linii energetycznej, gdzie jeden z drutów opadł, był to prąd, który zabił dwuletniego jelenia męskiego i dorosłą samicę niedźwiedzia brunatnego przyciągniętego przez jego szczątki (szerokość poduszki palmarowej wynosi 12,5 cm). Później inny niedźwiedź (prawdopodobnie himalajski) wciągnął ciało niedźwiedzia z miejsca śmierci 70 metrów w głąb lasu, gdzie jadł (do tego czasu linia energetyczna była już pozbawiona energii).

Pułapka na zdjęcie uszkodzona przez niedźwiedzia brunatnego w dniu 15 października 2014 r. W pobliżu szczytu góry Ostroi (maj 2015 r.)

Niedźwiedzie mogą zbliżyć się do kordonów rezerwy o kilkadziesiąt metrów, nawet gdy są w nich ludzie. Graniczne konstrukcje inżynieryjne na granicy z Chinami nie stanowią poważnej przeszkody dla niedźwiedzi brunatnych. Zwierzęta te, z reguły, odnoszą się spokojnie do pułapek na zdjęcia: nie dotykaj w ogóle ani nie ograniczaj się do wąchania. Ale są wyjątkowe przypadki. Na przykład, rano 8 listopada 1998 roku, niedźwiedź brunatny (szerokość nadruku z palmarowej kukurydzy wynosi 13 cm) zbliża się do pułapki na zdjęcia umieszczonej w lewej dolinie r. Odyr rzucił się w stronę wody długimi krokami, najwyraźniej czymś przerażony. Do urządzenia fotograficznego odwrócił się od paska mineralnego rozciągającego się wzdłuż paska (min plus), gdzie podążał moimi wieczornymi szlakami, lekko pokrytymi nocnym śniegiem.Sądząc po zdjęciach poszczególnych części ciała, był to niedźwiedź brunatny 15 października 2014 r., Który został poważnie uszkodzony przez rejestrator fotograficzny zainstalowany w pobliżu szczytu góry Ostraya (południowe podnóże Wielkiego Khekhtsir) i znaleziony 7 maja 2015 r. Około trzech metrów od drzewa, do którego był przymocowany.

Na Big Khekhtsir, spotykając ludzi, niedźwiedzie brunatne z reguły odeszły lub nie spieszyły się, by uciec. Czasami, zanim się wycofał, bestia wstała na tylnych łapach. Przytoczę jednak cztery przypadki z osobistej praktyki, kiedy spotkania z tymi zwierzętami nie ograniczały się do obserwacji wychodzącej bestii z bezpiecznej odległości. Opisane poniżej epizody mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, w tym także dla autora.

Pierwszy przypadek jest przykładem uporczywego pościgu niedźwiedzia brunatnego (co jest niepożądane). Były badacz rezerwatu S.N. Chlebas i ja przypadkowo dopadliśmy niedźwiedzia, podążając jego śladami na pasie min, około 2 km. Stało się to 7 czerwca 1988 r. Około godziny szóstej wieczorem w okolicy między Golden Creek i r. Plik. To była czysta pogoda. Niedźwiedź przeszedł tuż przed nami w kierunku rzeki, na co wskazują świeże ślady. Oczywiście był to dorosły samiec (szerokość nadruku na poduszce dłoniowej wynosi 15 cm).Widząc bestię z daleka, zbliżyliśmy się do niego na około 30 metrów i próbując utrzymać ten dystans, ścigaliśmy przez 15 minut. Niedźwiedź, poruszając się po miniplane, okresowo zmieniał się w las i zniknął z pola widzenia. Opuszczając las ponownie, zatrzymał się na linii i spojrzał na nas. Następnie odwrócił się i idąc w tym samym kierunku około 10 m, podszedł do drzewa rosnącego na poboczu drogi, stanął na tylnych nogach (prawie plecami do nas) i potarł się o nie. Potem wyszedł na minstrip, podszedł trochę w tym samym kierunku i zwrócił się do r. Teals.

Drugi przykład, kiedy bezmyślne działania ludzi mogłyby skończyć się źle dla nich. Spotkanie z rodziną niedźwiedzi brunatnych miało miejsce o godzinie dziesiątej rano 18 lipca 1989 r. Na lewym brzegu potoku Zolotoi, w pobliżu ujścia. W nocy padało, w lesie było wilgotno, niebo było pochmurne. Na minstrip, który przebiegł naszą trasę z Chlebas w kierunku r. Ussuri, 15-20 m od nas, zobaczyliśmy czarnego niedźwiedzia stojącego tyłem do nas (tylko jego nosowy most okazał się brązowy). Nagle, trzy niedźwiedzie wyskoczyły na zwierzę (to był niedźwiedź). Natychmiast cała rodzina ruszyła w naszym kierunku.Dwoje dzieci w kolorze nie różniło się od matki, a trzecie okazało się bardzo lekkie – głowa, szyja i ciało były koloru słomy, nogi i uszy były bardzo ciemne, prawie czarne. Wzdłuż minstripu wycofaliśmy się własnym torem i odeszliśmy na drzewo rosnące w pobliżu, zamierzając sfotografować zwierzęta. Przegląd był hamowany przez krzewy i wysoką trawę. Nad kałużą były schody. Zwierzęta nie były widoczne, ale były oddalone o około osiem metrów. Nagle zapadła cisza, aw następnej chwili niedźwiedź grzmotnął piorunem (pachniał naszymi śladami). W tej samej chwili zwierzęta rzuciły się, by uciec z Minidrailu w naszym kierunku, przez zarośla, które je ukryły. Pędzili kilka metrów od nas, na co wskazywały szeleszczące i krzaczaste krzaki. Chlebas szybko wspiął się na drzewo, a "Zenith", który wisiał na jego piersi, złapał konar, odsunął się od skrzynki i upadł na ziemię. Nie mogłem się ruszyć, pozostając pod drzewem i nagle zobaczyłem, jak trawa i krzaki drgają, gdy ukrywają, że nadchodzi kolejny niedźwiedź. Okazało się, że był to jasny mały miś, który wyskoczył z trawy 1,5-2 m ode mnie. On, nie zatrzymując się, odwrócił się i rzucił się za krewnymi, znikając w zaroślach.Moje drętwienie minęło, a ja, rzucając kamerą, wspiąłem się na drzewo nawet wyżej niż Chlebas. Tam spędziliśmy około pięciu minut, a może więcej. Kilka razy krzyczeli na wszelki wypadek. Kamery, nawiasem mówiąc, nie cierpiały.

Niedźwiedź, sfotografowany kilka chwil po tym, jak został rzucony na autora i B. I. Gorbaczowa. White River Basin (lipiec 2010)

Niebezpieczne sytuacje mogą również wystąpić, jeśli przypadkowo zbliżysz się do niedźwiedzia bardzo uważnie. Jedno z tych spotkań odbyło się na prawym brzegu r. Kurczak 15 września 2001 r. O godzinie dziewiątej rano. Było jasne i wiał silny wiatr. Z daleka zobaczyłem spalony pniak na tle białej brzozy rosnącej w pobliżu pasma wzdłuż mojej ścieżki. Zbliżając się do "szkopu" w odległości 15 m (być może mniej), zatrzymałem się gwałtownie, ponieważ to była głowa i szyja niedźwiedzia brunatnego, górująca nad krzakami Lespedets. Pół minuty później bestia zniknęła w zaroślach. Po wycofaniu się o około 10 metrów (najpierw biegnąc, a potem opanowałem się, krok po kroku), wziąłem kij i uderzyłem go kilka razy na lekko przechylony dąb. Po chwili okazało się, że są dwa niedźwiedzie (samica i niedźwiedź-roczek): kilka metrów ode mnie wstali na tylnych łapach.Przez kilka sekund patrzyliśmy na siebie z przeciwnych stron paska. Ponownie musiałem trzymać laskę na dębie, a nawet krzyczeć – i zwierzęta uciekły. Jednak przejście na 100 m w kierunku rzeki. Mały kurczak, znów się zatrzymali, stojąc na tylnych łapach. Znów musiałem walić kijem w drzewo – dopiero potem zwierzęta zniknęły całkowicie.

Czasami niebezpieczna sytuacja rozwija się, gdy spotkanie jest nieoczekiwanie krótkotrwałe, zarówno dla niedźwiedzia, jak i dla osoby. Podobne okoliczności wystąpiły w dniu 7 lipca 2010 r. O godzinie 16.00. Wydawało się, że niedźwiedź nie mógł zrozumieć, kto jest przed nim. My, B.I. Gorbaczow, starszy inspektor państwowy rezerwy, ruszyliśmy wolno w kierunku Belaya Rechka (było to około 1,5 km) od kordonu na potoku Bely wzdłuż środkowego pasa, rozmawiając cicho. Nagle, niedźwiedź brunatny wyszedł na minstrip na 15 metrów i, stojąc na tylnych nogach, zaczął patrzeć na nas. Po chwili opadł na cztery łapy i zniknął za krzakiem stojącym obok niego. Nie ruszyliśmy się. Po chwili znów się pojawił i wszystko powtórzyło się prawie tak samo jak za pierwszym razem, z tą tylko różnicą, że spadając na czworaka, bestia rzuciła w naszą stronę.Gorbaczow krzyczał głośno, niedźwiedź natychmiast się zatrzymał i znów stojąc na tylnych łapach, zaczął przesuwać się poza krzak. W tej chwili go sfotografowałem. Gorbaczow przygotował już karabinek do strzelania. Po kilku sekundach bestia pojawiła się przed nami po raz trzeci. Jego działania były takie same jak na początku spotkania, a także poszedł na krzak. Gąszcze ukryły przed nami zwierzę. Staliśmy na ich różnych stronach przez około trzydzieści sekund. Nagle niedźwiedź rzucił się od nas bez demontażu drogi. Trzaskanie brzmiało tak, jakby zamiatał gęste gałęzie lub małe drzewa na swojej drodze. Nie musiałem już wcześniej obserwować takiego wstrząsu niedźwiedzia.

Z powyższych przykładów można zauważyć, że w większości przypadków ludzie sami stwarzają niebezpieczne sytuacje, gdy spotykają się z niedźwiedziem brunatnym. Niemniej jednak, niesprowokowane ataki niedźwiedzi na ludzi występują i chociaż są bardzo rzadkie, miały one miejsce przez cały czas [8]. Podobne tragedie nie były obserwowane w Rezerwacie Bolshekhtshirsky i jego okolicach.

Długie istnienie chronionego reżimu na grzbiecie Bolszoj Khekhtsir zapewniało zachowanie niedźwiedzia brunatnego w lasach. W warunkach rezerwy przystosował się do życia w bliskim sąsiedztwie ludzi.Dla niego taka okolica okazuje się zarówno dobra (dodatkowe jedzenie – kukurydza, owies, itp.), Jak i zła (śmierć pojedynczych zwierząt). Populacja niedźwiedzia brunatnego na Khekhtsir jest stabilna i chciałbym mieć nadzieję, że będzie to trwało przez długi czas.

Literatura
1. Vasiliev N. G., Matyushkin E. N., Kuptsov Yu. V. Bolshekhekhtsirsky Reserve // ​​Zachodnie ZSRR. Konserwy Dalekiego Wschodu ZSRR. M., 1985. s. 130-146.
2. Tkachenko K.N. Liczba niedźwiedzi brunatnych w Rezerwacie Bolshekhekhtsirsky (Terytorium Khabarovsk) // V Konferencja Dalekowschodnia w sprawie Reserved, poświęcona 80. rocznicy Akademii Nauk RAS A.V. Zhirmunsky (Vladivostok, 12-15 października 2001 r. ): Materiały konferencyjne. Władywostok, 2001. s. 282.
3. Makarov Yu.M., Tagirova V. T. Duże drapieżniki rezerwy bolszeweckersirskiej // Studia teriologiczne na południu Dalekiego Wschodu. Władywostok, 1989. s. 134-136.
4. Długi A.M., Chernykh P.A., Tkachenko K.N. Ssaki // Flora i fauna rezerwatów. Kręgowce Rezerwatu Bolshekhekhtsirsky. Problem 53. M., 1993. str. 45-55.
5. Kazarinov A.P. Fauna kręgowców Rezerwy Bolshekhekhtsirsky // Zoogeography. Pytania dotyczące geografii Dalekiego Wschodu. Problem 11. Khabarovsk, 1973. S.3-29.
6. Tkachenko K.N Nowe podejścia tygrysów Amur (Panthera tigris altaica Temminck, 1844) na pasie Khekhtsir (terytorium chabarowskie) // Amursky Zoological Journal. 2014. Vol. 6. No. 3. P. 317-318.
7. Tkachenko K. N. Volk (Canis lupus) w Rezerwacie Bolshekhekhtsirsky i jego otoczeniu (Terytorium Chabarowska) // Dziennik Zoologiczny. 2015. T. 94. № 8. S. 938-943.
8. Krechmar A.V. Ponownie o niedźwiedziach i fotografach // Przyroda. 2009. № 10. S. 57-63.


Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: