Brazilian Hydromedus • Alexandra Nechaeva • Naukowy obraz dnia na temat "żywiołów" • Herpetologia

Brazylijski Hydromedus

Pogląd ten w ogóle nie należy do meduzy, jak można się domyślić z nazwy, ale do uroczego i niezwykłego żółwia – brazylijskiego hydromedusa (Hydromedusa maximiliani), przedstawiciel podrzędu żółwi bydła (Pleurodira) z rodziny serpentyn (Chelidae). Te żółwie, jak morskie meduzy, mają swoje ogólne imię, najwyraźniej ze względu na podobieństwo do Gorgon Medusa – potwora z kobiecą twarzą i wężami zamiast włosów. Specyficzne łacińskie imię, żółw księcia Maksymiliana, podaje brazylijski hydromedus na cześć niemieckiego przyrodnika Maksymiliana Weed-Neuwieda (1782-1867). Jest to jeden z najmniejszych żółwi zamieszkujących Brazylię: rozmiar jego pancerza (grzbietowa część jego skorupy) wynosi około 20 cm, jego waga to 530 g. Długość szyi podobnej do węża jest znacznie dłuższa niż długość karapaksu.

Schemat składania szyi w szyjce (po lewej) i bob-tailing (po prawej) żółwie. Zdjęcie z research.amnh.org

Żółwie pudełkowe są interesujące pod tym względem, że ich szyja wygina się tylko w płaszczyźnie poziomej, a widoczna część szyi pochodzi z jednej strony (prawej lub lewej, w zależności od gatunku). Oznacza to, że nie pociągają szyi do wewnątrz, tak jak bardziej znane nam żółwie z ukrytymi skrzydłami (Cryptodira), ale po prostu kładą ją bokiem pod skorupą, tak że cała szyja i głowa są widoczne od przodu.Ta osobliwość czaszek ogonowych jest zapewniona przez inną zasadę pracy mięśni: są one przywiązane do wystarczająco długich procesów poprzecznych kręgów szyjnych i, skracając, pociągają szyję do muszli, tworząc literę "S". Ta funkcja znajduje odzwierciedlenie w strukturze szkieletu. W szczególności powierzchnia stawowa pierwszego kręgu piersiowego jest skierowana do przodu. W przypadku czaszki do żółwi, w przeciwieństwie do ogonogłówek, nie ma długich procesów kręgów szyjnych, a kiedy głowa jest wciągnięta, szyja wygina się w płaszczyźnie pionowej z powodu skurczenia bardzo silnego, wydłużonego mięśnia, wciągającego głowę i szyję (m. Retractor capitis et colli), który jest przymocowany do czaszki i rozciąga się pod kręgosłupem prawie do regionu sakralnego.

W tym rytmie z 1878 r. Słynny niemiecki malarz zwierzęcy Gustav Mützel (1839-1893) przedstawił różne aspekty zachowania brazylijskiej hydro-meduzy. Ilustracja z książki Alfreda Brema "Życie zwierząt", zaczerpnięta z information-documents.com; inne ilustracje artysty można obejrzeć na stronie digitalcollections.nypl.org satat

Chociaż w życiu rzadko spotykamy żółwie podobne do węży, ich zasięg nie jest tak mały. Brazylijski hydromedus jest endemiczny dla Brazylii, z bardzo ograniczonym terytorium w południowo-wschodniej części kraju,części tak zwanego brazylijskiego lasu atlantyckiego.

Po lewej – światowa dystrybucja żółwi węży, po prawej endemicznym obszarem południowo-wschodniej części Brazylii jest brazylijski hydromedus. Ryciny odpowiednio z książki L. J. Vitt, J. P. Caldwell, 2006. Herpetologia: wstępna biologia płazów i gadów oraz artykułów F. L. Souza F. I. Martins, 2009. Hydromedusa maximiliani (Mikan 1825) – żółw szczypiący węża Maksymiliana, brazylijski żółw wężowy

W przeciwieństwie do większości słodkowodnych żółwi zamieszkujących Brazylię, dużych błotnistych rzek z błotnistym dnem, brazylijskie hydromedusy preferują małe strumienie ze średnimi wodospadami i piaszczystym dnem. Ich siedliska są zawsze związane z górzystym terenem i stosunkowo zimnymi strumieniami (około 20 ° C przez cały rok), gdzie żywią się wszelkiego rodzaju słodkowodnymi bezkręgowcami, larwami wodnych owadów, a także robakami i małymi owadami, które wpadły do ​​wody, a nawet większymi kręgowcami. Jednak wybór konkretnego siedliska wiąże się z wiekiem zwierzęcia. Z reguły młode i młode zwierzęta, których pancerz jest znacznie ciemniejszy, wolą zalane tereny ze stojącą wodą lub brzegami strumieni, gdzie mają przewagę w przebraniu, podczas gdy jaśniejsze dorosłe osobniki są podobne w kolorze do piaszczystego dna i kamieni rzecznych.

Typowe siedlisko brazylijskiego hydromedus w brazylijskim lesie atlantyckim. Zdjęcia ze stevemetildi.com

Wydawać by się mogło, że zróżnicowanie koloru i nierówności siedlisk osób w różnym wieku powinno przyczynić się do kolonizacji dużych obszarów. Jednak brazylijskie hydromedusy siedzą i rzadko opuszczają zbiornik. Zwykle dzieje się tak tylko w sezonie lęgowym (który zbiega się z porą deszczową, co dodatkowo tłumaczy wybór młodych ludzi), gdy samica decyduje się wylądować i składa jaja w najbezpieczniejszych miejscach: pod korzeniami drzew, w ściółce, pod powalonymi drzewami itp. Ze względu na fakt, że przez większość czasu ćwiczenia są prawie nieruchome w wodzie, a ich codzienne ruchy wynoszą około 2 metry, rozkład dla tego gatunku staje się bardzo warunkową koncepcją. Te niesamowite stworzenia, nawet podczas poszukiwania pożywienia, mogą w ogóle się nie poruszać i badać obszar wokół siebie jedynie za pomocą ruchów szyi. Ponadto las atlantycki jest niezwykle różnorodnym siedliskiem, w którym biotopy często zastępują się nawzajem, a stopień ich rozdrobnienia jest niezwykle wysoki,co dodatkowo komplikuje ruch już nie najbardziej aktywnych zwierząt.

Na lądzie, hydromedus z ogromną szyją wygląda raczej niezgrabnie. Zdjęcia z www.icmbio.gov.br

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN, Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody) klasyfikuje brazylijską hydromedusę w kategorii gatunków wrażliwych. Na liczbę żółwi wpływają nie tyle drapieżniki lasów tropikalnych (jaguar, szop pracz, kuguar, wydra długonogie, itp.), A także wylesianie ludzi. Interwencja w tak dobrze funkcjonującym ekosystemie, w którym każdy gatunek zna swoje miejsce, czyli jego nisza ekologiczna, może być śmiertelna.

Zdjęcie © Marco Freitas z icmbio.gov.

Alexandra Nechaeva


Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: