Czarny ogoniasty kuny i problem z zasiedlaniem • Alexander Nieczajew • Obraz naukowy dnia na temat "żywiołów" • Biologia

Blacktail Tailed Marten and the Homing Problem

Black-tailed Marsh-Marten, lub Geoffroy Marsh Marten (Dasyurus geoffroii) – do tej pory największym drapieżnym torbaczem w zachodniej Australii, chociaż ma wielkość małego domowego kota: samce ważą około 1,3 kg, samice – 0,9 kg. Kuna otrzymała swoją specyficzną nazwę na cześć słynnego francuskiego zoologa i przyrodnika Etienne'a Geoffroya Saint-Hilaire'a. Zasadniczo kuny czarnoogonowe są wszystkożerne, ale większość ich diet to bezkręgowce, uzupełnione małymi ssakami, ptakami, a także nasionami i owocami, padliną i odpadami spożywczymi na obszarach biwakowych. Martens przeważnie są nocne, żywi się ziemią, ale mogą również szukać schronienia i pozyskiwać niektóre ofiary z drzew.

Czarna-ogoniasta kuna torbowa aktywna głównie o zmierzchu. Zdjęcie z perthzoo.wa.gov.au

Od 2008 roku czarna kuna należy do kategorii zwierząt znajdujących się w trudnej sytuacji. Gdy obszar kuny pokrył około 70% obszaru Australii i można go było znaleźć w dowolnym stanie kontynentalnym. Jednak odkąd Europejczycy osiedlili się, zasięg tego zwierzęcia zmniejszył się kilkakrotnie, a dziś czarna kuna kukułka występuje tylko w zachodniej części Australii, w obszarze stanowiącym około 5% poprzedniego zasięgu.Powodem tego było zarówno pośrednie (zniszczenie siedlisk), jak i bezpośredni czynnik antropogeniczny: na początku stulecia martensate martensate zostały aktywnie postrzelone z powodu szkód wyrządzonych rolnictwu, atakując drób.

Teren dzisiejszej kuny torbaczy. Obraz z maps.iucnredlist.org

Pośrednie oddziaływanie trwa do dziś: część lasu w zachodniej Australii, w pobliżu miasta Boddington (Boddington), została wycięta, by oczyścić teren ze złóż złota i miedzi, aw 2016 r. Pojawiło się pytanie o translokację (sztuczny ruch) chronionej fauny lądowej do dziewiczych obszarów ( patrz translokacja gatunkowa). Wiele gatunków zostało przetransportowanych 14 km na południe. Wśród nich jest 8 czarnogłowych kurzych martens opatrzonych transponderami.

Nie było jednak łatwo przenieść zwierzęta do nowego siedliska: przynajmniej niektóre kuny wykazały samopoczucie lub zdolność do powrotu do swojego siedliska. 12 dni po translokacji, jedna z oznakowanych samic została znaleziona jeden kilometr na zachód od początkowego miejsca wychwytywania, tracąc 12,5% wagi. Kolejna czarna kurzawa torbaczówka została zarejestrowana w miejscu początkowego przejęcia 2 miesiące po przeniesieniu.

Zdolność do powrotu do rodzimego regionu znana jest z bardzo dużej liczby grup kręgowców – nie tylko ssaków, ale także ptaków, gadów, płazów, a nawet ryb. Jeśli, w przypadku kucyka torblowego, Homing nie jest cechą indywidualną, ale trendem dla całego gatunku, znacznie komplikuje przywrócenie jego zasięgu.

Problem samonaprowadzania jako czynnika hamującego translokację jest już przedmiotem dyskusji. Niepowodzenia strategii i zmniejszenie przeżywalności niektórych przesiedlonych osób wykazujących samonaprowadzenie prawdopodobnie wskazują na brak wiedzy na temat zachowań gatunków, zwłaszcza zagrożonych. Badanie cech homingu w każdym konkretnym przypadku pozwoli wyjaśnić metodę translokacji, w szczególności określić minimalną odległość od natywnego regionu do miejsca uwolnienia. Obecnie program uważa się za udany w przenoszeniu czarnych niedźwiedzi z Minnesoty do gór w Arkansas, gdzie te zwierzęta zostały eksterminowane na początku ubiegłego wieku. Odnotowano postępy w translokacji typu skink Plestiodon reynoldsi. A metoda poruszania się, na przykład, wilków (Canis lupus) w Stanach Zjednoczonych jest okresowo weryfikowane zgodnie z monitorowaniem ich populacji.

Zdjęcie z perthzoo.wa.gov.au.

Alexandra Nechaeva


Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: